Vooronderzoek

Posted June 18th, 2010 by admin
Comments Off on Vooronderzoek

Stap 1: het vooronderzoek

De eerste stappen voor het kopen van een huis is het onderzoeken wat jij eigenlijk wil en kan. Voordat je je kunt orieënteren op de huizenmarkt moet je eerst weten wat jouw maximale hypotheekbedrag is. Kijk ook goed naar je relatie en onderneem voordat je een ook maar een bod uitbrengt eventuele acties.


Jouw maximale hypotheek

Voordat je op zoek gaat naar een geschikt huis is het noodzakelijk om te weten wat je budget is. Of je nou een makelaar neemt of niet, dit moet je sowieso weten. Voor een indicatie van jouw maximale hypotheek zijn er op internet veel verschillende sites te vinden. Je voert o.a. de salarisgegevens van jou en je partner in en je ziet binnen een paar seconden wat je maximale hypotheek zou kunnen zijn. Merk op dat dit slechts een indicatie is! Ga in gesprek met een adviseur om te kijken wat de mogelijkheden zijn en wat echt jouw maximum is. De adviseur kan je dan ook meer uitleggen over bijvoorbeeld NHG,  hypotheekvormen, levensverzekering en de opbouw van de netto maandlasten. Een vrijblijvend hypotheek advies gesprek kun je bij verschillende adviseurs aanvragen. Denk aan de hypotheker (jazeker) of je eigen bank.

Voor het gesprek met de adviseur moet je in elk geval de volgende zaken meenemen: 

  • Het laatste loonstrookje
  • Werkgeversverklaring (kan eventueel voor een eerste gesprek ook zonder)
  • Pensioengegevens en aanvullende verzekeringen (arbeidsongeschiktheid, …)
  • Paspoort of id-kaart

Tip: Als je bij de adviseur bent, vraag dan gelijk of hij een geschikte notaris weet. De notariskosten kunnen behoorlijk verschillen en hij kan je daar ook vast in adviseren.

Tip: Houd er rekening mee dat indien je het huis met zijn tweeën koopt, één van de partners in de toekomst wel eens minder kan gaan werken vanwege bijvoorbeeld een uitbreiding van het gezin.

Oriënteer je op de huizenmarkt

Zou je een aankopende makelaar in de arm nemen, dan heeft deze waarschijnlijk een goed beeld van de huizenmarkt. Dit is echter geen hogere wiskunde en je zou dit zelf zonder makelaar prima kunnen doen.

Met in het achterhoofd het maximale hypotheekbedrag kun je je oriënteren op de huizenmarkt. Funda.nl is daarvoor hét medium. Zoek in jouw regio, stad of buurt naar huizen die voldoen aan jouw wensen en vergelijk de verschillen. De oppervlakte van het huis, de tuin/balkon, de ligging in de stad/provincie/wijk, de ligging tov de uitvalswegen, populariteit van de buurt, leeftijd van de huizen, de staat van het huis/keuken/badkamer, de vloer, etc, etc. Alleen door een goede vergelijking te maken van vergelijkbare huizen kun je een oordeel vellen over de vraagprijs en dat heb je later nodig als je wilt gaan bieden.

Tip: Probeer zo objectief mogelijk te zijn in de vergelijking en laat je niet te veel meeslepen in het gevoel.

Tip: Hou rekening met de kosten koper en zoek dus niet naar een huis op de maximale hypotheek.

Trouwen, geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract

Heb je een ongeregistreerd partnerschap en wil je samen een huis kopen? Kijk voordat je gaat bieden dan eerst even naar de consequenties daarvan. Vóór de koop zijn er bij een geaccepteerd bod namelijk al juridische en financiële gevolgen die je niet graag alleen wilt dragen. Laat je voorlichten door een vrijblijvend gesprek bij een notaris. Die kunnen je alles vertellen over de verschillende vormen van partnerschappen. Hier heb je geen makelaar voor nodig.

Ga naar stap 2