Kopen

Posted December 10th, 2010 by admin
Comments Off on Kopen

Stap 3: Kopen van een huis

Je bent eruit en weet welk huis je wilt kopen, maar hoe doe je dat? Dat is heel simpel en daar heb je zeker geen aankopende makelaar voor nodig. Een bod uitbrengen kun je immers prima zelf. En nadat de biedingen positief zijn afgerond krijg je een koopcontract welke in de meeste gevallen een standaardcontract is van vereniging eigen huis.


Bieden

Als je het huis hebt bezocht, heb je als het goed is een goede indruk gekregen van het huis. Je bent op de hoogte van de positieve en negatieve punten en kunt een afweging maken of je het huis zou willen kopen. Indien dat zo is zou je een bod kunnen voorbereiden.

De verkoper wil ook wat verdienen aan de verkoop dus zal hij altijd wat hoger gaan zitten met zijn prijs. Zorg dat je een geloofwaardig bod uitbrengt wat onder de vraagprijs ligt en waarbij je nog wat ruimte hebt om iets te stijgen. Normaal gesproken ga je ongeveer 10% onder de vraagprijs zitten.

De kans dat het bod in één keer geaccepteerd zal worden is namelijk uiterst klein. Vaak zal er een tegenbod komen van de verkopende partij. Daarom is het belangrijk dat je de eerder genoemde ruimte goed in ogenschouw houdt.

Let op: als je een bod doet, en dit wordt geaccepteerd, zit je aan de koop vast. Het is dus van essentieel belang dat je een goed doordacht bod uitbrengt en niet een huis koopt uit impuls. Je hebt wettelijk nog wel 3 dagen bedenktijd, mocht je toch besluiten het huis niet te kopen.

Maak je bod kenbaar door de verkopende makelaar te bellen en je bod neer te leggen. Neem hier in elk geval in mee dat je het bod doet onder voorbehoud van financiering. Daarnaast kun je een bod neerleggen onder voorbehoud van de Nationale Hypotheek Garantie en onder voorbehoud van de bouwtechnische keuring. Neem bij dat laatste ook een bedrag op wat maximaal zou mogen worden uitgegeven om technische mankementen te herstellen.

Bij voorkeur wordt het bod schriftelijk bevestigd via mail.

Het contract ondertekenen

Als het bod mondeling geaccepteerd is door de verkoper zal hij er alles aan doen om de overdracht op papier te krijgen. Teken nooit zomaar het koopcontract. Zorg dat je alles begrijpt wat er staat. Daarnaast moet duidelijk zijn in welke staat het huis overgedragen wordt, wat de ontbindende voorwaarden zijn, wat er verkocht wordt tegen welke prijs en wat de overdrachtsdatum is.

Tip: Bij het kopen van een huis heb je altijd een notaris nodig, bekijk van te voren goed voor wie de notariskosten zijn, de koper of de verkoper.

Als je het koopcontract hebt ondertekend is er geen weg meer terug. Je zit dan vast aan de koop. Zorg er dus voor dat je alleen tekent als je er helemaal achter staat. Dit voorkomt een hoop ellende die moeilijk op te lossen is.

Taxatie

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die een huis kunnen kopen zonder hypotheek. Dit kun je zien als een soort lening waarmee je je huis kunt financieren. Om een hypotheek aan te kunnen vragen moet je altijd een taxatierapport kunnen overleggen.

Een taxatie moet gedaan worden door een erkende taxateur bij je in de regio. Deze persoon moet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. Kies zorgvuldig je taxateur uit, dit kan een hoop overbodige kosten besparen. Ook hier heb je geen aankopende makelaar voor nodig.

De meeste taxateurs werken ook als makelaar en hebben dus al een goed beeld van de te koop staande huizen. Het zal ook niet voor de eerste keer zijn dat de koopprijs in het taxatierapport erg dicht bij de werkelijke koopprijs zal liggen. Overigens, als dit zo is, heb je het goed gedaan bij het bieden en kopen.

Houd er wel rekening mee dat je het taxatierapport ook nodig hebt als je op grote schaal wilt gaan verbouwen en daar een bouwdepot voor wilt aanvragen. In het rapport dient dan te staan wat de waarde van het huis zowel voor als na de verbouwing zal zijn. Vergeet dit niet te vermelden aan de taxateur. Anders moet je opnieuw de taxatiekosten betalen.

Voor kleine verbouwingen heb je vaak geen bouwdepot nodig en dit hoef je dus ook niet te vermelden in het taxatierapport.

Een optie nemen op een huis

Heb je een huis bezocht wat aansluit bij al je wensen? Dan kun je overwegen om een optie op het huis te nemen. Je hebt dan gedurende een paar dagen het ‘recht tot koop’. In die tijd mag een verkoper zijn huis niet aan iemand anders verkopen maar ondertussen kun je nog wel even verder kijken.

Een optie nemen verplicht je nergens toe. Je kunt nog steeds beslissen om het huis niet aan te schaffen zonder dat dit enige financiële consequenties heeft. Vaak is het ook mogelijk om een tweede optie te nemen. Dit betekent dat iemand anders al een optie op het huis van je keuze heeft genomen, maar mocht diegene zich toch terugtrekken, dan krijg je het eerste recht om het huis alsnog te kopen.

Ga naar stap 4