Bezichtiging

Posted December 10th, 2010 by admin
Comments Off on Bezichtiging

Stap 2: Huizen bezoeken zonder aankopende makelaar

Nadat je een selectie hebt gemaakt van koophuizen waar je interesse in hebt kun je een huis gaan bezoeken. In deze stap staat beschreven waar je vooral wel en niet op moet letten bij een bezichtiging. Ook na de bezichtiging van het huis kan het wenselijk zijn om nog eens langs te gaan om de omgeving beter te bekijken.Een koophuis selecteren

Nadat je je hebt georiënteerd op de huizenmarkt selecteer je de huizen welke je wilt bezoeken en maak je een top 5. Het is verstandig om meerdere huizen te bezoeken zodat je kunt vergelijken. Ook huizen waarvan je in eerste instantie denk dat het niet helemaal aansluit zou je moeten bezoeken. Eenmaal binnen kan het er heel anders uitzien dan op de foto. Dit zowel positief als negatief trouwens.

Verdiep je nog iets meer in de 5 geselecteerde huizen en zet de voor- en nadelen op een rij. Hoe oud is de cv-ketel, hoe lijkt de staat van de keuken en badkamer, het aantal kamers, mogelijkheden tot uitbreiding, ligging, etc. Bekijk ook goed de brochure indien deze aanwezig is. Op funda.nl kun je ze vaak al gelijk downloaden. In de brochure vind je meer informatie over de staat van het huis en de omgeving. Daar staan soms ook aandachtspunten in die je mee wilt nemen in je bezoek. Schrijf voor alle huizen op waar je extra op wilt letten tijdens een bezichtiging en neem deze mee.

Selecteer uit die 5 huizen de 3 beste huizen en maak een afspraak om deze te bezoeken. Dit kun je heel eenvoudig zelf regelen door de verkopende makelaar te bellen. Deze staat altijd aangegeven op funda.nl. Soms zijn er open dagen voor specifieke huizen of landelijke acties waarbij je geen afspraak hoeft te maken. Vaak is dit dan met de bewoners van het huis, zonder dat de verkopende makelaar aanwezig is.

Zorg dat je van te voren op een rijtje hebt waar een huis absoluut aan moet voldoen. Je moet natuurlijk weten wat je wel wilt en wat juist niet.

 Tip: Maak voordat je een huis gaat bezoeken een lijstje met belangrijke punten en eventuele vragen. Hiermee voorkom je dat je na een huisbezoek nog met vragen zit.

 Tip: Kijk van te voren wat je nu al wilt vervangen en neem dat mee in je beoordeling en selectie. Denk aan de CV, keuken, badkamer, elektriciteit, tuin, etc

 Een koophuis bezoeken zonder makelaar

Het bezoek zal in de meeste gevallen plaatsvinden met de verkopende makelaar en eventueel een assistent. Verwacht geen bewoners van het huis. Verwacht wel dat alles (te) netjes is opgeruimd om het huis ruim te laten lijken.

 Iets waar je altijd goed op moet letten is de hoeveelheid ruimte dat een huis te bieden heeft. Bekend is dat de opgegeven oppervlakte van een huis wat op een verkoopsite staat, lang niet altijd de echte oppervlakte is.

Tip: Zeker bij huizen met een schuin dak op de bovenste verdieping is het verstandig om goed te kijken naar de afmetingen, dit kan zomaar enkele vierkante meters schelen

 Laat je niet afleiden door het (afschuwelijke) interieur van de huidige bewoners en probeer de ruimte leeg voor te stellen. Passen jouw meubels in deze ruimte? De kleur op de muren en de vloer zijn eenvoudig naar eigen smaak aan te passen. Is het al in jouw smaak, dan is dat mooi meegenomen, maar ga er op voorhand niet van uit. Belangrijker is de staat van de keuken en de badkamer.

 Tijdens een huisbezoek is het belangrijk dat je het huis grondig inspecteert. Geneer je niet en open deuren, kastjes, prik in kozijnen en bekijk de kruipruimte. Het kan geen overbodige luxe zijn om een bouwkundig deskundige mee te nemen naar de bezichtiging, maar vaak is een “ervaren huiseigenaar” uit de familie voldoende voor deze fase. In een latere fase, tijdens het uitbrengen van een bod, zou je een bouwkundig rapport kunnen laten opstellen, wanneer deze niet al aanwezig is. Eerlijk is eerlijk; een aankopende makelaar heeft hier ervaring mee en zou  hier een toegevoegde waarde kunnen hebben. Echter geeft dat geen enkele garantie maar slechts een indicatie! Je kunt bijvoorbeeld later niet terugvallen op de makelaar bij een gebreke aan het huis.

 Een huis kopen gaat niet over één nacht ijs. Het is daarom belangrijk dat je veel huizen gaat bezichtigen. Alleen als je veel ziet, weet je wat er beschikbaar is en hoeveel het ongeveer moet kosten. Zorg er voor dat je niet aan tunnelvisie gaat leiden. Het kan best voorkomen dat het eerste huis wat je bezoekt je droomhuis lijkt te zijn maar kijk ook nog even verder. Als het huis na de koop toch niet zo perfect blijkt te zijn kun je anders spijt krijgen dat je niet even verder hebt gekeken.

 Als er veel gerestaureerd dient te worden kun je overwegen om uit te wijken naar een andere woning. Is de woning toch het huis van je dromen, overleg dan met de eigenaar hoe er een oplossing gevonden kan worden, als het niet al uit de vraagprijs blijkt. Het is bij een mogelijke verbouwing van essentieel belang om de mogelijkheden voor bouwvergunningen te onderzoeken. Als een pand namelijk op de monumentenlijst is geplaatst, is het niet zomaar toegestaan om het te verbouwen.

 Wees altijd open en eerlijk tegen iemand die zijn probeert te verkopen. Als je bij een huis gaat kijken en het valt niet helemaal in de smaak moet je dit meteen aangeven. Wek nooit de indruk dat je een huis toch wilt kopen als het je niet bevalt. Dit is vervelend voor jezelf, omdat je dan voortdurend moet liegen en ook voor de koper is dit niet leuk. Diegene doet natuurlijk zijn best om het huis zo perfect mogelijk te presenteren.

De omgeving

Tijdens het bezoeken gaat het natuurlijk voornamelijk om het huis. Het grootste deel van de dag ben je namelijk binnen. Maar ook de omgeving is uiteraard belangrijk. En er zitten wel wat addertjes onder het gras. Een klein rijtje wat je zeker niet uit het oog moet verliezen tijdens een bezichtiging:

  • Is de infrastructuur goed geregeld? Is het huis makkelijk bereikbaar?
  • Raadpleeg het bestemmingsplan. Hieruit kun je opmaken of er eventueel grote muziekfeesten in de regio gehouden mogen worden die voor geluidsoverlast kunnen zorgen.
  • Vraag de kadastrale gegevens op. Hierdoor kom je er achter hoe de grondverhoudingen liggen. Bijvoorbeeld hoeveel vierkante meter grond je werkelijk hebt. Daarnaast weet je ook meteen of er eventuele beperkingen zijn op het terrein waar het huis staat.
  • Kom een aantal keer terug op dezelfde plaats op verschillende momenten op de dag. Alleen dan merk je de sfeer van de omgeving en eventuele andere zaken. Tevens krijg je dan alleen een goed beeld van het omgevingsgeluid en eventuele stankoverlast als gevolg van boerderijen in de directe omgeving.

Gebruikskosten van een bestaande woning

In het voorgaande staan al een heleboel zaken waar je op moet letten tijdens het bezichtigen. Maar één punt is nog niet genoemd en dat zijn de gebruikskosten.

 Vanaf 2009 is elke verkoper namelijk verplicht om een energie-certificaat te verstrekken aan een koper. Hierin staat wat de exploitatiekosten zijn van een huis. Zo krijg je een goed beeld van de gas-, water- en lichtkosten. Dit is echter niet het enige wat opgenomen dient te zijn in het energie-certificaat. Je krijgt ook inzicht in de vernieuwingen die nodig zijn op het gebied van isolatie en verwarming.

 Tip: Om een nog beter beeld te krijgen van de exploitatiekosten kun je gerust aan de verkoper vragen of je een inzage mag hebben in de eindafrekening van de stookkosten van de afgelopen jaren. Dit komt niet onbeleefd over omdat een verkoper ook begrijpt dat je niet zomaar iets gaat kopen.

Ga naar stap 3