Overdracht

Posted December 10th, 2010 by admin
Comments Off on Overdracht

Stap 5: De overdracht

Er zijn nog een aantal zaken waaraan gedacht moet worden vóór de overdracht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verzekering? Kijk ook eens naar je relatievorm en de consequenties.


Verzekeringen

 Het kopen van een huis is al een enorme happening maar ook daarna moet je nog veel regelen om veilig te kunnen wonen. Een opstalverzekering is onmisbaar. Deze verzekering dekt alle schade die van buitenaf komt. Opstalverzekering is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere dekkingen. Deze dekkingen verschillen overigens per verzekeraar en zijn in wisselende samenstellingen af te sluiten. Er is wel een globale indeling. Kort op een rijtje:

  • Brandverzekering: Hiermee heb je dekking tegen alles wat met brand te maken heeft, waar je niets aan kunt doen. Hierbij kun je denken aan blikseminslag, kortsluiting, brand of ontploffingen.
  • Gevarenverzekering: Hier valt voornamelijk de schade door weersomstandigheden onder. Waterschade wordt bijvoorbeeld door deze verzekering gedekt evenals stormschade. Echter, ook schade door diefstal of vandalisme en schade als gevolg van kapotte elektronische apparaten vallen hieronder. Bijvoorbeeld een waterbed wat het begeeft en daardoor een hoop waterschade veroorzaakt.
  • Extra dekkingen: Bij elke verzekeraar heb je ook nog een aantal extra dekkingen. Daarbij is het belangrijk om te kijken wat je zelf wenst en wat je absoluut nodig hebt. Betaal in ieder geval niet teveel en laat je niet leiden door anderen bij het afsluiten van verzekeringen.

 

Een andere belangrijke verzekering is de inboedelverzekering. Deze verzekert alle spullen die je in je huis hebt staan. Mocht er ingebroken worden, dan krijg je een bepaald bedrag vergoedt. Zonder inboedelverzekering kun je weinig tot niets beginnen na een inbraak. Deze verzekering wordt dan ook sterk aangeraden door elke verzekeraar en dus niet voor niets.

De notaris

 Zonder notaris kun je geen huis kopen. Hij dient namelijk altijd de volgende zaken in orde te maken: de koopakte, de hypotheekakte en de leveringsakte. Als dit niet gebeurd is, is het niet mogelijk om het huis over te nemen van de verkoper. Er bestaan grote verschillen in de kosten voor een notaris. Bepaal daarom samen met de verkoper wie de kosten op zich neemt. Overigens is het wel zo, degene die de kosten van de notaris op zich neemt mag kiezen wie de notaris wordt.

 Zorg altijd dat er een rechtsgeldige notaris bij de overdracht aanwezig is. Als dit niet het geval is kan de koop ten alle tijden nog ontbonden worden. Zelfs als er al is getekend. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het is gewoon verplicht om een bevoegde notaris te gebruiken, anders is de overdracht niet wettelijk toegestaan. Wees dus zorgvuldig met wie je kiest of wie er uitgekozen wordt door de verkoper. Het is absoluut niet verboden om de notaris te controleren op zijn bevoegdheden.

 Daarnaast is het prima mogelijk om bij de notaris direct te informeren naar de kosten voor een samenlevingscontract, mocht dat van toepassing zijn. Het is vaak nog goedkoper ook om meerdere zaken tegelijk te regelen.

De definitieve overdracht

Nu alle zaken op orde zijn, ben je eindelijk zo ver om het huis definitief over te gaan nemen. Spreek een laatste keer af met de verkoper. Dit is meteen de perfecte mogelijkheid om de laatste keer het huis te inspecteren. Het is ten zeerste aangeraden om van deze mogelijkheid gebruik te maken en het er niet bij te laten zitten. Je komt natuurlijk voor de sleuteloverdracht maar het is niet onverstandig om de laatste puntjes nog even na te lopen.

 Controleer nog eens of de verkoper je niet heeft blij gemaakt met een dooie mus. Zolang de overdracht niet heeft plaatsgevonden kun je nog terug. Het is absoluut niet vreemd om nog eens de belangrijke punten na te lopen samen met de verkoper. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je iets over het hoofd hebt gezien of dat er later nog iets in je op is gekomen wat je nog wilde bespreken met de verkoper. Hij zal ook begrijpen dat je volledig op de hoogte wilt zijn van wat je gaat kopen. Er vanuit gaande dat alles netjes in orde is en er geen onverwachte gebreken aan het licht komen kan de sleuteloverdracht plaatsvinden.

 Dit gebeurt vaak samen met de verkoper en de makelaar. Vanaf het moment dat je de sleutel in je bezit hebt, ben je definitief de eigenaar van je nieuwe huis. De champagne kan ontkurkt worden want u heeft een nieuw huis gekocht.